AJNFORTI

iz knjige VRATA – KIKINDSKI ARHITEKTONSKI DRAGULJ


ŠTA SU AJNFORTI? 


Posebno odličje u nizu kikindskih arhitektonskih dragulja su ulazi u kuću – vrata. U Vojvodini  imaju specifične nazive -  ajnforti.


Ajnfort (modifikovana nemačka reč Einfahrt označava pokriveni kolski ulaz u dvorište, veliku ulaznu kapiju kroz koju mogu ući kola, veliki ulazni hodnik).


Karakterističan je i prepoznatljiv elemenat vojvodanske arhitekture s kraja 19. i početka 20. veka. Bio je neophodan jer su svi objekti građeni na regulacionoj liniji, pa se u dvorište moglo ući samo na ovaj način. Ajnfort se danas zove suvi ulaz (ulaz u dvorište kroz prizemlje objekta) i često se primenjuje u savremenoj arhitekturi (u porodičnoj stambenoj zgradi ali i kod savremenih stambenih i poslovnih višespratnica). Sve češće je tradicionalni elemenat koji inspiriše arhitekte. Ajnfort ima grandiozne dimenzije: širina je veća od 2,3m, obično 3,0 do 3,5m, visina od 4,0 do 5,0m, najčešće 4,5m. Likovno i vizuelno ajnforti obiluju umetničkim detaljima u drvetu, staklu, kovanom gvožđu, na koje treba obratiti posebnu pažnju.


Dekorativno obrađene kvake (svaka je unikat i odgovara  arhitektonskom stilu u kome su građeni objekti), prvi su susret sa vratima i ajnfotrima. Fina plastičnost, mekoća, monumentalnost upotpunjuje opštu lepotu i vrednost (u velikom broju sačuvanih) velikih kapija Kikinde u centru i svuda u gradu.


Sve ovo i još mnogo, mnogo priča, fotografija, detalja, crteža, podataka i informacija o kikindskim vratima i ajnfortima  mogu se naci na stranicama ove knjige


Zgrada SO Kikinda, ajnfort

Ajnfort na zgradi grofa Vincahidija (danas zgrada Narodne biblioteke)


Budišinova palata, ajnfort

Ulazni portal na Varađaninovoj vili

Svaka KVAKA, UMETNIČKI i funkcionalno oblikovana leži u dlanu kao da je njegov sastavni deo

Vila grofa Vincahidija, crteži ajnforta i unutrašnjih vrata
Varadjaninova vila,
ctrež ulaznih vrata
Budišinova palata, crtež ajnforta
O knjigama O autoru O izdavaču Znate li ? Galerija Male grafike Kontakt Mapa sajta