O KNJIZI SU REKLI:

  

Tekstom, slikom i crtežom, Biserka Ilijašev usmerava pažnju budućeg čitaoca knjige na vrata, dveri, kapije, ulaze u kuće koje Kikindu čine gradom i krase je od vremena nastanka do savremenog doba. Okom stručnjaka, istraživača, znalca, a istovremeno zaljubljenika u urbanističko-arhitektonske teme i problematiku, Biserka Ilijašev je fokusirala pažnju na onaj, srećom još sačuvan fond bogate graditeljske baštine različitih stilskih karakteristika i epoha koje čine osobenost i identitet lokalnog prostora građanske Kikinde i njenih veza sa sredoevropskim okruženjem. Knjiga Biserke Ilijašev koju srdačno preporučujem za publikovanje i očekujem u izlozima knjižara, na policama biblioteka, na stolovima arhitekata i u kućama ne samo Kikinđana, nije samo građa, nije samo inventar kikindskih „dragulja“. To je dokument o celinu i celovitosti umetničkog i kultu-rološkog značenja i veze građene sredine sa detaljima i fragmentima koji tu celinu i celovitost čine. To je daleko više od građe o tradiciji zanatstva, arhitekture i bogatstva Kikinde i njenih građana u prošlom dobu. To je osnovi i oslonac, obrazloženje i motiv poziva za pažnju prema baštini za njeno čuvanje kao vrednosti po sebi velike, stalne i moguće inspiracije, pouke za savremene graditelje. Knjigu, naravno, prate svi elementi potrebnog stručnog aparata, sa rezimeom na engleskom jeziku.

recenzent knjige

SLOBODAN JOVANOVIĆ, dipl, inž arhitekture, Novi Sad
SADRŽAJ:

 

1.  OBELEŽJA KIKINDE

    1.1.  Ljudi i ambijent

    1.2. Urbanistička i arhitektonska obeležja

2. VRATA – ARHITEKTONSKI DRAGULJ

    2.1.  Ajnfort

    2.2.  Ulazna vrata

    2.3.  Vrata u urbanističkoj celini u Ul. generala Drapšina

    2.4.  Posebni objekti (poslovna zgrada „Jedinstvo“, Lepedatova

           palata, Narodna biblioteka)

    2.5.  Materijali

3.  DOKUMENTI

    3.1.  Crteži

    3.2.  Fotografije

    3.3.  Kvake

4.  IMPRESIJE

    4.1.  Snaga i prefinjenost

    4.2.  Umetnost koja ne stari

5.  TRADICIJA KOJA NADAHNJUJE


Iz knjige VRATA, ajnfort na  kući u Ul. Dositejevoj br.17


VRATA-KIKINDSKI ARHITEKTONSKI DRAGULJ 

Autor nesvakidašnje knjige, dipl. inž. Biserka Ilijašev, četiri decenije emocionalno i profesionalno u damarima gradogradnje piše: „svakodnevno še-tam ulicama KIKINDE. Svaki put kada njima prođem otkrivam nešto novo. Često zastajem pred ulazima kuća, kapijama i ajnfortima…“U mnoštvu znakova određenih značenja, ulazna vrata su primarna pouka i svedoče o domaćinu. Znači i „kikindski arhitektonski dragulji“ kazuju o gradu i građanima, ukusu investitora, obaveštenosti graditelja, znalaštvu i veštini majstora – rukotvorca, ugledanju na „Evropu“ ili prestonicu. Autor poseduje bitnu osobinu uljuđenog čoveka. Ima „naviku gledanja“. Knjiga „kikindskih  dragulja“, koju iskreno preporučujem za štampanje, sazdana je tako da obnavlja „kulturu gledanja“. Zaista su zanimljivi primeri fotografisani, nacrtani i pažnji preporučeni. Nedvojbeno jesu svedočanstva svoga vremena, znalački odabrana. Meni lično, posebno su impresivne „radne skice sa terena“. One su slikovit način ukazivanja na to da se eksponati jedinstvene galerije moraju znati pažljivo i predano gledati odnosno spoznati. Zaista, koleginica Ilijašev, svesrdno, znalački složila je jedinstven „vremeplov“ kroz istoriju lica grada. Usmerava pažnju na dragulje poput dekorativnih fragmenata oblikovanih u drvetu, staklu, gvožđu i mesingu. Načinila je dragocen „nezaborav“, maltene u zadnji čas.
recenzent knjige
BELA DURANCI, istoričar umetnosti, Subotica

 
Držeći u rukama rukopis dragocene knjige o arhitektonskim draguljima Kikinde, koju autor skromno naziva zapisom o jednom vremenu, pokušavam da razrešim dilemu – da li je taj grad srećan što ima graditeljsku baštinu, očuvanu u tako značajnoj meri, ili je srećniji što mu je arhitekta Biserka Ilijašev posvetila svoj život, rad i ljubav, čitljivu iz svake reči, skice, crteža, fotografije, citata… Obrazovanje, iskustvo i znanje, radoznalo oko i izuzetno sigurna ruka, koja sa lakoćom iscrtava najsloženije detalje i najsitnije ornamente, neskrivena toplina i, što ne reći, ženska nežnost, koje zrače sa svake stranice, bez opasnosti da skliznu u patetiku – uveravaju me da nam je Biserka Ilijašev i ovom prilikom podarila izvanredno vrdnu knjigu, čiji će značaj i lepotu znati da osete, razumeju i primene svi koji je pročitaju.
SPOMENKA MILOŠEVIĆ.
arhitekta – savetnik konzervator, Kraljevo

 
Biserkini biseri, slike odsjaja duše grada ravnice. Kapije skrivaju avlije, jorgovane, muškatle, mir, čamotinju, propadanje. Ajnforti mirišu na dunje, hladovinu i odjeke večernjeg zvona. Crtežima su izvezene impresije, ambijenti, atmosfera, melanholija, sećanja, vraćanja, trajanja…. od kapija do avlija, od fajronta do ajnforta u svitanja rana i sećanja u suton dana.
Grad u nama i mi u gradu.

KOSTA KOSTIĆ,
arhitekta urbanista, Beograd

Radne skice sa terena
O knjigama O autoru O izdavaču Znate li ? Galerija Male grafike Kontakt Mapa sajta
Početna strana          O knjigama          O autoru          O izdavaču          Znate li?          Galerija          Male grafike         Kontakt        Mapa sajta
Biserka Ilijašev © 2010.  Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija fotografija i crteža bez dozvole autora.