Grb i natpis Attendite postavljeni su na opštinskom tornju 1893. godine kada je završena  nova opštinska zgrada. Natpis i grb potiču iz 1774. godine kada je  carica Marija Terezija osnovala Velikokikindski privilegovani dišrtikt, kojim je stanovništvu Kikinde dala značajne ekonomske i političke povlastice i slobode i od tada je u službenoj upotrebi. Izvorno ATTENDITE  znači „čuvajte“, u slobodnom prevodu „čuvajte to što ste dobili“: Posle Drugog svetskog rata je razbijen i uklonjen sa opštinskog tornja. Ponovo je postavljen sredinom osamdesetih godina prošlog veka, na inicijativu Milorada Girića, arheologa, tadašnjeg direktora Narodnog muzeja u Kikindi.  Prema autentičnim fotografijama, ponovo ga je uradio od gipsa Boris Ivančev, vajar – konzervator, tada zaposlen u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad. Slova ATTENDITE pokrivena su tankim zlatnim listićima „Katarina gold“. Od tada je, u više navrata, popravljan i obnavljan. Danas je još uvek na opštinskom tornju sa porukom koja nikad ne stari.


ATTENDITE

Kroz već izdate knjige arhitekte Biserke Ilijašev, Kikinda je viđena stručnim okom arhitekte koji je ceo svoj radni vek proveo drugujući sa neprocenjivim i do sada uglavnom sačuvanim graditeljskim bogatstvom ovog grada. Knjige su pisane duhom ne samo stručnjaka nego i stanovnika Kikinde. Izdate i one čiji rukopis čeka lepše ekonomske dane, čine celinu o gradu koji je po svojoj arhitekturi prepoznatljiv i koji ima svoj identitet. Daju obilje podataka o gradu koji je nastao planski i do sada se razvijao planski. Nadamo se da će nadležni ovog grada, u teškim vremenima svetske ekonomske krize, prepoznati značaj ciklusa izdatih i knjiga planiranih za izdavanje. Knjige su artefakti, pisana reč, crtež i fotografija, na osnovu kojih se arhitektonsko bogatstvo Kikinde može obnoviti čak i ako nebrigom bude uništeno. One su pisane za stanovnike, stručnjake, kolege i predstavnike vlasti o arhitektonskom bogatstvu grada koji više od 2,5 veka diše odsjajima Evrope.


reč mudra i moćna, dalekovida i dobronamerna, upozoravajuća i obavezujuća;

reč pouzdana i oprezna, mirna i temeljna, verodostojna i večna;

reč brižljiva i uverljiva,snažna i važna, škrta i štedra;

reč ostvarena delovanjem istrajnog, talentovanog i iskusnog istraživača, kao putokaz na

putu kojim idu retki posvećenici svoje profesije - medju kojima je i arhitekta Biserka Ilijasev.


ATTENDITE je reč koja me je inspirisala i navela da provedem dosta vremena u prelistavanju rečnika, istražujući, osim osnovnog i šira, odn. prenesena tumačenja, koja se oslanjaju na latinski koren i antičku civilizaciju. Većina današnjih živih jezika koristi isti glagol i njegove oblike sa identičnim, ili vrlo sličnim značenjima, kako u svakodnevnom životu, tako i u različitim stručnim oblastima, zaključno sa najnovijim, veštački stvorenim jezicima. Najzanimljiviji mi je njegov zapovedni oblik - ATTENDITE - smisao, položaj u rečenici, interpunkcija odredjuju da li je to upozorenje, molba, zahtev, nalog, naredba, ili surova zapovest.


ATTENDITE je i molba onima koji su zaboravili SVOJE korene - da pogledaju oko sebe i  osveže lično i kolektivno istorijsko pamćenje; to je i izričit nalog: sačuvati nasledjeno od predaka, ostaviti u amanet potomcima, a u sadašnjosti razvijati svest o vrednostima ukupne kulturne baštine, sa akcentom na arhitekturu minulih vremena, jer narod koji ne poštuje svoju prošlost - ne može očekivati bolju budućnost. 


ATTENDITE !

PAZI (te), ČUVAJ (te), BRINI (te), VODI (te) računa, UZMI (te) se u pamet!

Kikinda to zaslužuje,očekuje, ZAHTEVA !


Spomenka Milošević, dipl. inž. arhitekture, savetnik konzervator,

Kraljevo, recenzent tematskog broja 4 časopisa ATTENDITE 
Biserka Ilijašev

O autoru

Iako su retki  profesionalci, naročito urbanisti – arhitekti, koji u svom gradu, za svoj dugogodišnji rad, dobiju priznanje,

 GODIŠNJU NAGRADU opštine Kikinda


27. decembra 2012. godine, dobila je, za značajne rezultate postignute u oblasti urbanizma i arhitekture


BISERKA ILIJAŠEV.
O knjigama O autoru O izdavaču Znate li ? Galerija Male grafike Kontakt Mapa sajta
"PAZITE, ČUVAJTE, BRINITE, VODITE računa, UZMITE se u pamet!"
Kikinda to zaslužuje, očekuje, ZAHTEVA!
ATTENDITE
Početna strana          O knjigama          O autoru          O izdavaču          Znate li?          Galerija          Male grafike         Kontakt        Mapa sajta
Biserka Ilijašev © 2010.  Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija fotografija i crteža bez dozvole autora.
Zgrada opštine Kikinda