O KNJIZI SU REKLI:


 

Knjiga Biserke Ilijašev, KIKINDA, VEKOVI PROLAZE - GRAD OSTAJE po svom pristupu, sadržaju i karakteru, je iz uobičajene monografije prerasla u jedinstven i celovit „roman o gradu Kikindi“, koja evo traje vec 250 godina. „Roman o Kikindi“ je slojevita knjiga onoliko koliko se paralelnih „priča“ o nastajanju, trajanju i menjanju grada medusobno prepliću, nadovezuju i u prostoru i vremenu i ukrštaju. Ovako struktuisana knjiga, istovremeno, zahteva čitanje „od korica do korica“ (jer je to celovita, nedeljiva i zanimljiva  priča o gradu i njegovom trajanju) i omogućava čitanje njenih poglavlja kao zasebnih i celovitih „priča“ koje vam grad Kikindu razotkrivaju sa različitih aspekata. Biserka Ilijašev, sve nas urbaniste, poslenike i delatnike struke, podseća na iskonsku istinu, da je naša struka i delatnost onoliko uspešna i privlačna koliko su naši gradovi i regioni skladni, uredeni i lepi, i da tamo gde urbanog planiranja nema, dobijamo arhaične, neuređene, naružene i neskladne prostore kakvi su danas prostori nezavršenih „bespravnih“ divljih i neplanski formiranih prostora. Ova knjiga nas istovremeno podseća da je sve prolazno, jer vekovi prolaze a grad ostaje.

 

prof. dr MIODRAG RALEVIĆ, dipl. inž. arhitekture, Beograd

                                               


Postoji verovatno mnogo pisanih dela o Banatu iz raznih oblasti, od onih o graditeljskoj baštini, istorijskim, monografskim ili prirodnim resursima, do nezaobilaznog Mike Antića, koji je pevao o Banatu i sa njim, ali ni jedno ovako sveobuhvatnije nije prikazalo urbanisticki razvoj jednog dela njegovog prostora.

Ova knjiga nije ni roman ni udžbenik. To je poklon Kikindi za njenih 250 godina kontinuiteta i prepoznatljivosti, od urbaniste koji je tu živeo, radio i voleo je. Po obimnosti i vrednosti materijala i prikaza, knjiga je bogatstvo, koje treba da krasi dokumentaciju Istorijskog arhiva Kikinde, stručna odeljenja mnogih biblioteka i drugih institucija kulture. Bila sam u Kikindi mnogo puta. I svaki put mi se činilo da je njen urbanistički sklad teško ponoviti, a njenu arhitekturu naći na drugim mestima. Ako ova knjiga, kod urbanista, koji Kikindu nisu videli, probudi bar želju da tamo odu, mislim da je imalo razloga ovoliki trud uložiti u nju.

 

LJILJANA STAMENKOVIĆ, dipl. inž arhitekture, Kragujevac


SADRŽAJ:


1.  Položaj i osobenosti područja

2.  Nastanak

3.  Planski dokumenti o urbanističkom razvoju

4.  Važni datumi formiranja identiteta naselja

5.  Prepoznatljivost

urbanistička prepoznatljivost (trg, ulice, urbanističke celine, dvorište)

arhitektonska prepoznatljivost (kuća, graditeljska baština, savremena arhitektura, reperni objekti)

specifična prepoznatljivost (simboli, navike i običaji stanovnika)

6.  Od predaka za večnu mladost Kikinde

7.  Kikindi s poštovanjem i ljubavlju


Plan grada VELIKA KIKINDA IZ 1880. godine

Plan Sportsko rekreacionog centra „Jezero“, 1995. god. autor, arh. B. Ilijašev


KIKINDA,  VEKOVI PROLAZE - GRAD OSTAJE

Karakteristike urbanističke matrice pod nazivom „ušoreno selo“
Prostorno kulturno - istorijska celina u Kikindi, proglašena za zaštićen prostor i ambijent sa objektima 2003. godine
O knjigama O autoru O izdavaču Znate li ? Galerija Male grafike Kontakt Mapa sajta
Početna strana          O knjigama          O autoru          O izdavaču          Znate li?          Galerija          Male grafike         Kontakt        Mapa sajta
Biserka Ilijašev © 2010.  Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija fotografija i crteža bez dozvole autora.